Protiv bolnih mišića i zglobova bez tableta

Statistika kaže da su bolovi u zglobovima i mišićima jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku...

Iako bolovi u mišićima i zglobovima pogađaju sve dobne skupine, učestaliji su među starijom populacijom (reumatski bolovi). Kao razlog izostanka s posla među radno aktivnom populacijom na prvome su ili drugom mjestu. Činjenica je da reumatske bolesti, čiji je vodeći simptom bol, karakteriziraju mala smrtnost, dugotrajno bolovanje i znatna invalidnost, što im daje osobito socijalno-medicinsko značenje.
Samopomoć i samoliječenje termini su koji se danas jako populariziraju, no pacijenti i ne slute koje se zamke kriju iza njih. Bez obzira na to što se na tržištu nalazi šuma lako dostupnih proizvoda, treba istaknuti važnost stručnog savjeta koji se može dobiti jedino od educirana osoblja u liječničkoj ordinaciji ili ljekarni. Jer jedino ispravno odabran preparat osigurava dobar analgetski učinak i zadovoljstvo pacijenta.
Iako je tableta na neki način sinonim za uklanjanje boli, kada su posrijedi bolovi u mišićima i zglobovima, ne smijemo zaboraviti lokalne analgetike koji se primjenjuju preko kože radi ublažavanja i/ili uklanjanja boli ili nelagode. O prednostima njihove uporabe reći ćemo nešto više u tekstu koji slijedi.
Kada govorimo o lokalnoj terapiji bolnih mišića i zglobova, razlikujemo tri osnovna pristupa: topli terapijski postupak, hladni terapijski postupak i terapiju lokalnim antireumatikom.

Toplinom protiv boli

Topli terapijski postupak učinkovit je kod bolova i ukočenosti mišića, bolova i teške pokretljivosti zglobova te kroničnih reumatskih tegoba. Naime, lokalno zagrijavanje u kombinaciji s masažom pojačava prokrvljenost na bolnome mjestu, poboljšava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima te pokretljivost. Posljedično dolazi do opuštanja mišića i ublažavanja boli.
Topli terapijski postupak učinkovit je i u prevenciji sportskih ozljeda. Naime, da bi mišići i tetive sportaša mogli podnijeti velika opterećenja tijekom intenzivna treninga, uvjet je da su prethodno dobro zagrijani. To se postiže laganim zagrijavanjem prije treninga koje bi trebalo trajati najmanje 10-20 minuta. A može pomoći i masaža pripravcima koji uzrokuju lokalno zagrijavanje.
Pripravci koji razvijaju osjećaj topline najčešće sadrže dvije skupine djelatnih tvari: iritanse – koji djeluju na živčane završetke uzrokujući peckanje i žarenje; rubefacijense – koji šire krvne žile na bolnome mjestu i ubrzavaju krvni protok.
Na tržištu je dostupna paleta proizvoda Deep Heat koja svojim djelovanjem osigurava upravo lokalno zagrijavanje. Deep Heat proizvodi dostupni su u tri različita oblika: krema, sprej i antireumatski flasteri. Krema je pogodna za masažu bolnog mjesta, sprej se preporučuje za teže dostupna mjesta (npr. leđa), a antireumatskim flasterima prednost dajemo kada želimo produljen učinak preparata (npr. tijekom noći).

Kada je poželjno hladno…

Hladni terapijski postupak trenutačno uklanja bol i oteklinu kod akutnih ozljeda nastalih zbog bavljenja sportom, tijekom rekreacije, kod kuće ili na radnome mjestu. U njih najčešće ubrajamo istegnuća, uganuća i udarce.
Od davnina poznato i vrlo učinkovito sredstvo za hlađenje je led. Međutim, nije nam uvijek dostupan. Na tržištu se nalaze proizvodi koji ga vrlo učinkovito zamjenjuju – Deep Freeze sprej i gel. Preporuka je da svaki sportaš u sportskoj torbi ima sprej za pomoć kod iznenadanih ozljeda, a gel je prikladan za dugotrajno hlađenje.

Kada i zašto lokalni antireumatik?

Lokalni pripravci koji kao aktivnu komponentu sadrže nesteroidni antireumatik (npr. ibuprofen) preporučuju se kod reumatskih tegoba, lakših artroza, mišićnih bolova, bolova i oticanja nakon ozljeda, nakon sportskih ozljeda… Ukratko, kod svih lakših i umjereno teških bolnih stanja kod kojih želimo smanjiti ili spriječiti uporabu oralnog oblika antireumatika.
Najlakši, najjednostavniji i najučinkovitiji način suzbijanja boli jest uzimanje oralnog oblika antireumatika. Ne smijemo, međutim, zanemariti mogućnost nastanka nuspojava, koje su sve učestalije i u slučaju dugotrajne primjene pogađaju više od 10 posto pacijenata. Nuspojave se najčešće javljaju u probavnom sustavu (npr. gastritis).

Deep Relief gel jedini je pripravak za lokalnu primjenu koji sadrži kombinaciju dviju djelatnih tvari – ibuprofena i levomentola. Ibuprofen je nesteroidni antireumatik koji djeluje protuupalno i analgetski, a levomentol je oblik mentola koji hladi i djeluje odmah. Upravo takav sastav osigurava brz i dugotrajan učinak preparata.
Deep Relief gel može biti glavno terapijsko sredstvo kod bolova u mišićima i zglobovima ili pomoć drugim oblicima terapije (tabletama, injekcijama ili čepićima).

Ne zaboravite lokalne preparate protiv bolova u mišićima i zglobovima. Iskustva govore da se lokalno primijenjen nesteroidni antireumatik lokalno dobro apsorbira i postiže visoku koncentraciju na mjestu djelovanja bez visokih koncentracija u plazmi, što za posljedicu ima učinkovito ublažavanje bolova bez neželjenih nuspojava.

 

Preuzeto sa: Vašezdravlje.com
Autor: Martina Topolovec, mr. pharm.